Det svenska inflytandet: Svenska ord i det engelska språket


Posted 10 months ago in Arts

Svenska är ett språk som talas ofta runt om i världen – det finns cirka 10 miljoner personer som har svenska som modersmål! Men modersmålstalarna är inte de enda som använder svenska i sitt dagliga liv.

Många svenska ord förekommer i andra språk. Faktum är att engelskan har lånat flera svenska ord. Den här artikeln utforskar några av de vanligaste orden i engelskan som lånats från svenskan, tillsammans med några fakta om deras historia och etymologi. Du kommer inte att förvänta dig dessa!

Varför använder engelskan svenska ord?

Du kanske undrar varför engelskan använder svenska ord. Länderna ligger geografiskt långt ifrån varandra och skiljer sig mycket åt när det gäller ordval och uttal. Allt tyder på att engelskan inte kommer att använda svenska ord i sitt språk.

Anledningen till engelskans överflöd av främmande ord är historisk. Engelskan influerades av franska och latin, och fortsatte att införliva ord från olika språk under hela sin utveckling. Med tanke på hur många språk engelskan lånar från är det inte förvånande att några av engelskans vanligaste ord kommer från svenskan.

Hur införlivar vi främmande ord i olika språk?

En annan vanlig fråga när man talar om främmande ord som används på engelska är hur engelsktalande vet betydelsen av dessa ord. Här är några sätt:

1. Etymologer

Etymologer är experter som studerar ords ursprung och historia. När de publicerar sina resultat kan allmänheten ta del av deras forskning för att förstå de ord som de är vana vid att tala.

2. Modern översättning

Ett annat verktyg som gör det möjligt att införliva främmande ord i det engelska språket är översättningstjänster. När ett okänt ord dyker upp i ett språk håller översättningstjänsterna allmänheten uppdaterad med dess betydelse. Det gör det mycket lättare för främmande ord att få fotfäste och bli bekanta med nya språk.

3. Reklam

Den sammanlänkade kommersiella världen är ansvarig för många främmande ord som används på olika språk. Ett land som gör reklam för sin produkt utomlands kan ha ett unikt namn som inte kan översättas till ett främmande språk, så det behåller sitt ursprungliga namn!

De vanligaste svenska orden som används på engelska

Här är de vanligaste svenska orden som engelsktalande använder nästan dagligen:

1. Moped

En moped är en lätt motorcykel. Den går inte lika fort som en motorcykel. Mopedens låga vikt och storlek gör den perfekt för pendling i storstäder eller korta resor.

De första mopederna hade pedaler och motorer, så namnet kommer från en kombination av orden “motor” och “pedal”. Mopederna fick sitt namn av Harald Nielsen, en svensk journalist, 1952.

2. Kålrot

En kålrot liknar en rova. Det finns grundläggande skillnader: en kålrot är större än en rova, har en gul nyans istället för rovans rödaktiga färg och smakar sötare. På grund av sitt låga kolhydratinnehåll är den ett populärt alternativ till potatis, mosad eller skivad.

Ordet rutabaga kommer från det svenska ordet “rotabagge”. När ordet uppstod är inte känt, men den första tryckta referensen till en rutabaga finns så tidigt som 1620.

3. Volfram

Volfram är en typ av metall. Den har den högsta smältpunkten och är mycket korrosionsbeständig. Volfram används ofta som elektroder, värmeelement och glödtrådar i glödlampor. Den är otroligt värdefull på grund av sin höga smältpunkt och densitet, jämförbar med guld och uran.

Ordet kommer från slutet av 1700-talet, då volfram först upptäcktes. Det kombinerar de svenska orden “tung”, eller tung, och “sten”, eller sten.

4. Smörgåsbord

Ordet smörgåsbord används ofta på engelska för en bufféliknande presentation av snacks och rätter. I Sverige är det en traditionell tillställning med varma och kalla rätter, där man njuter av en tre- eller fyrarätters måltid som kan skräddarsys.

5. Orienteringslöpning

Om du gillar okonventionella sporter har du säkert hört talas om orientering. Orientering är en tävlingsaktivitet där deltagarna måste navigera i ett okänt område och hitta kontrollpunkter längs vägen med hjälp av en karta och en kompass.

Sporten började i Sverige i slutet av 1800-talet och användes först i militär träning och blev sedan en fritidsaktivitet. Sedan växte den i popularitet över hela världen och är nu en välkänd sport i många länder.

6. Gravlax

Skaldjursälskare, gravlax är något för er! Gravlax är en lax som saltas med en bas av salt, socker, peppar och dill. Den serveras vanligtvis i tunna skivor tillsammans med en senapssås. Gravad lax är en aptitretare som ofta följs av andra traditionella svenska rätter.

Slutsats

Språkets värld är fascinerande. De flesta människor skulle inte förvänta sig att engelska använder så många svenska ord, men deras inkludering påminner oss om språkets flexibilitet, ständiga utveckling och sammanlänkade natur.

Oavsett om vi pratar om smörgåsbord eller mopedåkning är svenskans inflytande på engelskan obestridligt och värt att fira.

Popular right now

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Norges Casino

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar