Spanska viner som svenskar älskar


Posted February 12, 2021 in Food & Drink

När man tänker vin så brukar tankarna kanske gå mot Frankrike. Kanske mindre vanligt är det att man tänker på just Spanien.

Men, Spanien har en blomstrande vintillverkning med många vinregioner som finns med på vinkartan, och som nu är otrolig kända! Många av dem har också lyckats hitta framgång ända här borta i Sverige.

Efter den långa pandemin som har fått oss att stanna hemma så börjar det äntligen ljusna lite. Kanske det är dags att lära sig lite mer om spanska viner och, kanske, snart åka dit på en vingårdssemester.

Priorat

Den erkända vinregionen Priorat ligger i nordöstra Spanien och det är en av endast två vinregioner i Spanien som kvalificeras som DOCa, vilket är den högsta kvalifikationsnivån för en vinregion enligt spansk reglering, tillsammans med Rioja.

Vin har odlats och tillverkats här sedan 1200-talet, till en början efter en introduktion av munkar från Scala Dei-klostret. De skötte vingårdarna och tillverkningen fram till 1835 när marken togs från dem och distribuerades bland småbrukare.

De vanligaste och mest populära och omtyckta vinerna från området är Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Om du vill lära dig mer om viner från denna region så arrangerar Taysta kvalitativa vinprovningar med goda viner.

El Bierzo

Bierzo ligger i provinsen Leon som gränsar till en annan känd vinregion; Galicia. Det är ett isolerat område omringat av berg. Klimatet är influerat av Atlanten och det är som gjort för vinodling. Den unika jordblandningen ger områdets vin fantastiska nyanser som är svåra att finna annanstans och all skörd är handplockad.

Det var faktiskt de gamla romarna som tog med sig vintillverkningen till området, lockade av den rika jorden och de olika möjligheterna till bland annat guldgrävning som fanns tillgängligt på den tiden.

Idag har området en mycket framgångsrik vintillverkning, all erfarenhet av vintillverkning har tagits tillvara på för att utveckla egna och unika smakkombinationer.

De mest använda druvorna är Mencia och Gordello, som används för Pinot Noir och Cabernet Sauvignon, men även Chardonnay.

La Rioja

När du tänker på spanskt vin så är nog Rioja ett namn du tänker på, det består av tre separata vinområden; Rioja Alta, Rioja Oriental och Rioja Alavesa. Många av vinerna härifrån består av en blandning av frukt från samtliga områden. Få viner består av druvor från endast ett av områdena.

Även här odlades vinerna till en början av munkar. Det finns en stor blandning av druvor som odlas här, men det är den spanska Tempranillodruvan den som används mest till traditionella Riojaviner.

Penedès

Denna vinregion har länge ansetts vara den bästa i Spanien efter Rioja, och nog lever den upp till sitt rykte. Kanske mest känt för sin tillverkning av Cava, men det finns även en god variation av smakrika vita och röda varianter med gott rykte som du inte får missa.

Denna region har dessutom blivit krediterad med en DO-utmärkning, vilket endast ges till vin med exceptionell kvalitet.

Ribera del Duero

Även detta område kan stoltsera med en DO-kvalificering. Denna region är hem till några av Spaniens mest eftersökta och hyllade viner. De är kanske mest kända för sina djupa och kraftfulla smaker, samtidigt som de är mer raffinerade.

Tillverkningen av vin tas på allvar, så till den grad att endast de finaste druvorna handplockas. Vinerna tillverkas med intention att låta smakerna utvecklas ju mer vinet åldras. Med det sagt så finns det även gott om smak i i yngre viner som paras fint tillsammans med en stor variation av mat.

Tempranillo

Något alla dessa vinregioner har gemensamt är druvan Tempranillo. En svart druva som används för att göra kraftfulla viner med mycket smak. Namnet kommer från det spanska ordet ”temprano” som betyder ”tidig”. Ett passande namn då dessa druvor mognar många veckor tidigare än vad de flesta spanska druvor. Känd som Spaniens noblaste druva och en druva som alltid används i tillverkningen av Rioja.

Viner gjorda på denna druva är ofta rubinröda till färgen med smaker av bland annat bär, plommon, tobak, vanilj och olika örter.

En vinflaska kan vara den perfekta presenten för en vinälskare!

 

Popular right now

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Norges Casino

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar