Anledningen till att fotboll är så populärt


Posted January 15, 2021 in More

Det är kanske vanligt att man ibland frågar sig vad det är som gör fotboll så populärt. Hur kan en så simpel sport vara så populär bland såväl unga som gamla över hela världen? Världsmästerskapet 2018 hade till exempel över 4 miljarder tittare. Nästan hälften av världens befolkning tittade alltså på turneringen, vilket är helt otroliga siffror om man jämför med någon som helst annan sport. Dessa hisnande siffror hittar du nämligen inte i någon annan sport.

Det är också otroligt populärt att spela på fotboll. Variationen av spelare, lag och ligor som sporten har att erbjuda innebär att det finns plats för många olika sätt att spela på fotbolls odds. På sidor som Betsafe kan du till exempel spela på populära stormatcher i La Liga eller helt enkelt satsa på mer lokala lag, där du kanske besitter expertis som ger dig fördel när du ska satsa.

Hur kommer det sig då att fotboll är så populärt? Det finns många faktorer man måste ha i åtanke men det viktigaste är att förstå att fotboll är decentraliserat och inte begränsat till en specifik region. Fotboll är dessutom väldigt billigt, kan spelas var som helst och gör det möjligt för ett, teoretiskt sett, obegränsat antal spelare att delta i en match.

Du har säkert själv varit med i grundskolans fotbollsmatcher, där lagen bestämdes utan något sorts övergripande regelverk. Ibland var det 30 spelare som mötte 20 och ibland var det 2 mot tio. Fotboll är alltså en mycket utökningsbar och dynamisk sport som man kan ändra för att den ska passa ens egna behov. Bollen behöver heller inte vara någonting mer än ett föremål som är approximativt runt, vilket i fattiga regioner av världen innebär att man lätt kan hitta en fotboll till en billig peng.

Denna tillgänglighet som sporten erbjuder öppnar naturligt upp möjligheter som innebär att det är enkelt för unga att delta i. Som en följd av detta finns det också många som växer upp med fotboll som ett sorts grundläggande intresse från barnsben. Detta är en av anledningarna till att många vuxna, som sparkade sin sista boll för många årtionden sedan, tycker det är så roligt att kolla på sporten.

Fokus på individuella spelare

I jämförelse med andra sporter läggs det också ganska stort fokus på individuella spelare. Det är inte bara att kommentatorerna ropar upp individuella namn varje gång bollinnehavet ändras utan också det faktum att man tydligt kan se vem det är som har bollen, även som åskådare.

I fotboll obstrueras inte ansiktet av skyddsutrustning, vilket gör att åskådare snabbare kan få en överblick över vem som är var och vem som har bollen. Visst kan man alltid snegla på siffran på ryggen men detta kräver bra mycket mer förkunskap än att helt enkelt känna igen några ansikten.

Till och med någon som aldrig riktigt följt fotboll så värst väl kan med lätthet känna igen Cristiano Ronaldo, en av världens mest kända idrottare. När man lyckas känna igen någon känner man omedelbart en närmare koppling till sporten. Det hjälper också till att fotbollen har några av världens mest charmiga och dynamiska stjärnor. Ta bara vår egen Zlatan som exempel.

Tekniskt enkelt att förstå

Konceptet som fotboll grundar sig på är mycket enkelt för gemene man att förstå sig på. En person som aldrig tidigare har sett en fotbollsmatch kan förstå sig på spelet bara genom att kolla på en match i några minuter. Bollen ska till motståndarnas mål så ofta som möjligt under en tidsperiod på 90 minuter. Allt annat spelarna gör på spelplan faller sig fullt naturligt när man har förstått detta.

Det säger ganska mycket om fotboll att den svåraste regeln att förstå är offside, vilket en aktiv tittare kan klura ut nästan direkt. Hörnor, inkast, frisparkar, utvisningar och gula kort är alla händelser där personen som aldrig tidigare sett fotboll nickar och säger: ”Såklart!”. Så visst är det lätt att förstå de små detaljerna när det kommer till fotboll men sporten har fortfarande ett betydande djup som enbart kan bemästras genom att analysera matcher in i minsta detalj.

Marknadsföring

För många kanske det tar emot att erkänna att mycket av fotbollens popularitet inte bara kommer från sportens inneboende egenskaper. FIFA och andra stora fotbollsorganisationer har upptäckt att fotbollsfans är villiga att lägga stora summor pengar på sin favoritsport. Evenemang, turneringar och till och med spelare marknadsförs idag flitigt av experter. Man kan på många sätt se fotboll som lite av en samling varumärken av olika slag. Spelare, lag, organisationer och evenemang är alla varumärken som tas väl hand om och som marknadsförs via bland annat spel, filmer, affischer och böcker.

Lång och djup historia

Fotboll är inte bara en av världens mest populära sporter, det är också en av de äldsta. Enligt FIFA spelades fotbollsliknande spel redan 200 f.Kr i många länder, bland annat Storbritannien. Första gången två landslag mötte varandra var 1872 och roligt nog var det de gamla ärkerivalerna England och Scotland som möttes. Det första världsmästerskapet hölls år 1930 i Uruguay och sedan dess har mängden matcher, turneringar och ligor verkligen exploderat.

Denna långa fotbollshistoria innebär att fotboll på många sätt är mer lockande än andra sporter. Kulturen kring fotboll har också fötts ur sportens enkelhet. Ishockey är till exempel av sin natur en sport som inte kunnat spelas som den gör idag utan den moderna teknologiska kapaciteten som krävs. Visst spelades det väl bandy eller varianter av ishockey på överisade sjöar redan för hundra år sedan men det var ändå begränsat till en säsongssport. Sammantaget är det inte svårt att förstå varför fotboll är så populärt!

 

Popular right now

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar