Att skydda barnen i Stockholms trafik


Posted July 2, 2021 in More

Stockholm är en fantastisk stad med vackra byggnader, utsikter och en oupphörlig puls som hör storstaden till. Men likt alla andra storstäder utmärker sig även Stockholm med en hög trafik. Bilar, taxibilar, bussar och ibland även lastbilar kan ses på Stockholms gator. Både vuxna och barn måste se upp för trafikens alla regler och vara alerta när de ska krossa över en gata. Visserligen finns det i de allra flesta fall fungerande trafikljus men det betyder inte att man inte ska vara på sin vakt.

I Stockholm, men även i övriga delar av Sverige, kan man oftast se barn med reflexvästar till förskolan eller skolan. Dessa fungerar som ett bra skydd för barnen. I de flesta fall brukar sådana reflexvästar användas av de yngre, nämligen barn som går på dagis eller förskola.

De vuxna kan bära reflexvästar med tryck då trycket kan i visa en företagslogotyp. Majoriteten av de vuxna som bär reflexvästar med tryck är byggnads-, eller vägarbetare.

För att sammanfatta så fungerar reflexvästar som ett bra skydd för Stockholms unga.

Vad innebär det att ha barn i Stockholm?

Många barnfamiljer föredrar att bo utanför staden eller till och med att flytta till en mindre ort, speciellt när barnen är små. Varför? Det finns en allmän uppfattning om att det är lättare att ha barn i mindre städer eller utanför staden. Barnen känner sig mer fria samt har mycket mer plats för lek och spring. Det är visserligen sant. Det finns betydligt mindre trafik på mindre orter, ett ämne som redan diskuterades i föregående rubrik. Stressen av att ha för mycket människor runt omkring sig samt en ständigt pågående trafik och farorna den innebär är utan tvekan mindre.

Det finns dock en annan sanning när det kommer till Stockholm och möjligheterna den ger åt barnen. Sveriges huvudstad är till största del anpassad till barnen, åtminstone i större utsträckning än övriga europeiska huvudstäder. Staden erbjuder gott om övergångsställen, stora parker och trottoarer där man lugnt kan gå med barnvagnen.

Stockholm ger även stora möjligheter när det kommer till förskolor, dagis och skolor. Exakt det pratar vi lite mer om härnäst.

Hur väljer du en bra förskola och skola till ditt barn i Stockholm?

En av Stockholms allra största fördelar är det stora utbudet av förskolor och skolor. Hur väljer du rätt? Bland det första du bör tänka på är logistiken. De flesta föräldrar väljer en skola som ligger närmast bostaden. På det sättet kan barnen själva gå till och från skolan. När det kommer till förskolan så är det också bra ifall den är nära belägen. Även om du måste lämna och hämta barnen så förlorar du inte mycket tid när den är precis vid ditt hem.

Här kommer ett stort men. Men vad gör du ifall du gärna vill att ditt barn ska besöka en förskola som fokuserar på att skola barnen på ett annat sätt, genom att alltid ta ut dem på promenad oavsett väder. En förskola som koncentrerar sig på att leka ute och visa barnen allt som har med natur och djur att göra. Vad sker när denna förskola inte alls ligger nära hemmet? Ja, då får du tänka om och bortse från alla nackdelar som en tråkig logistik kan innebära. Samma gäller även val av skola. Stockholm står för specialskolor som kan ge barnen extra kunskaper i utvalda ämnen. Om du som förälder tycker att barnet kommer att få ut mer av en sådan skolning får du räkna med längre resor och mer tid i trafiken.

Det är inte lätt att välja förskola och skola men prioriterar du rätt så kan valet blir lite enklare.

 

Popular right now

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar