Två Stockholmslag klara för spel i Europa


Posted 4 weeks ago in Uncategorized

Det blev inget SM-guld till Stockholm utan istället står det klart att BK Häcken är svenska mästare i fotboll. BK Häcken är välförtjänta vinnare av SM-guldet men det innebär inte att det varit en dålig säsong för Stockholmslagen, snarare tvärtom. I Europas gruppspel har vi fått se ett Stockholmslag för första gången sedan 2012/13 och Djurgården har gjort stor succé och är klara för åttondelsfinal som gruppsegrare. Dessutom har två Stockholmslag kvalificerat sig för spel i Europa. 

Djurgården är klara för Europakval nästa säsong

Det blev inget SM-guld för Djurgården som dock kan se tillbaka på en lyckad säsong. Tvåa i Allsvenskan och klara för nytt Europakval nästa säsong, om än till Europa Conference League. DIF var länge med och utmanade om guldet och enligt oddsen hos betting sajter var de också favoriter under vissa delar av säsongen. Men spelet i Europa har tagit på krafterna och på mindre än en månad hade laget tre raka förluster i Allsvenskan vilket gjorde att de tappade greppet om guldjakten. 

Men nu slutar laget tvåa i tabellen istället vilket innebär att de kommer att spela i Europa nästa säsong. De kommer återigen att få kvala till Europa Conference League, Europas tredjeturnering där laget gjort det väldigt bra. 

Djurgården har vunnit sin grupp i Europa Conference League

Stora silver i Allsvenskan är inte fy skam men det är i Europa som Djurgården verkligen gjort avtryck. Inför den sista matchen hemma mot gruppjumbon Shamrock Rovers har Djurgården spelat fem matcher med fyra segrar och en oavgjord som resultat. DE har slagit Gent och Molde både hemma och borta vilket givetvis är imponerande.

Därmed är också Djurgården klara för åttondelsfinal i Europa Conference League i sitt första Europeiska gruppspel någonsin. Dessutom innebär framgångarna åtskilliga miljoner in på bankkontot, pengar som kan investeras till att stärka truppen ytterligare. 

Hammarby får ny chans i Europa 

Hammarby IF kommer säkerligen gräma sig över en del onödiga poängtapp under säsongen där de förlorade eller tappade poäng trots att de klev in i matchen som solklara favoriter. Men formen har ändå varit god under säsongen och de var länge med och utmanade om guldet, vilket inte allt för många trodde enligt oddsen på spelsajter.

Nu får de chansen att kvala in till Europaspel. Förra säsongen tog de sig hela vägen fram till Playoff men föll i sista hemmamatchen mot Basel. Det var otroligt nära den gången och nu har laget chansen att visa igen att de har kvalitet att ta sig in till ett gruppspel. Den inför säsongen nya tränaren Marti Cifuentes har gjort det bra med laget och satt ett grundspel på plats. Kan han få chansen att utveckla detta ett år till kan det bli en rolig säsong för “Bajen”.

AIK slutar fyra

AIK slutar fyra i den allsvenska tabellen så länge de inte ställer till det i sista hemmamatchen mot IF Elfsborg. AIK har haft en svajig säsong och missar att spela i Europa. De kan visserligen få kvala som ligafyra så länge Häcken, DIF eller Bajen vinner svenska cupen. Men de har inte saken i egna händer.

AIK sparkade sin tränare Bartosz Grzelak efter den 18 omgången och tog istället in den lojale klubbikonen Henok Goitom som huvudtränare och interimslösning. Men Goitom kommer inte att vara huvudansvarig nästa säsong. Vem det blir återstår att se.

BP gick upp till Allsvenskan

Tre Stockholmsklubbar blir fyra nästa säsong. Brommapojkarna är tillbaka i svensk fotbolls finrum efter att ha vunnit Superettan. Därmed får den berömda talangfabriken chans att visa upp sina ungdomar i högsta serien igen. BP gjorde en stark säsong i Superettan och det var inte något snack om att de skulle gå upp. 

 

 

 

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar