Så påverkar nikotin din kropp


Posted August 21, 2020 in More, Uncategorized

När du röker en cigarett eller tar en snus frigörs nikotin i ditt blodomlopp. Nikotin transporteras snabbt hela vägen upp till hjärnan och får den att påbörja en kedjereaktion som påverkar hela kroppen.

Nikotin är den substans i tobak som ger en stimulerande effekt och gör dig beroende. När du slutar röka eller snusa kommer du uppleva ett starkt sug efter nikotin.

Så fungerar nikotin

Nikotin utvinns från tobaksplantans blad. Nikotin i små mängder verkar stimulerande för människor och gör dem beroende. Nikotin är faktiskt växtens sätt att skydda sig mot insekter och i stora doser är det giftigt för människor.

Omedelbar effekt

Nikotin verkar genom kroppens receptorer, och genom att förstärka signalmolekyler i hjärnan. Processen kan leda till en stimulerande effekt på det centrala nervsystemet. Du kan känna dig avslappnad och nöjd men samtidigt mer produktiv då din hjärtfrekvens ökar.

Nikotin har en omedelbar effekt på blodtryck, hjärtfrekvens och blodsocker. För rökare är effekten långsiktig. För snusare varar effekten ungefär lika länge som snuset är i munnen. Det har genomförts för få studier för att bevisa en ökad risk för kardiovaskulära sjukdomar eller någon långsiktig effekt, som rökare riskerar.

Nyttjar hjärnans belöningscenter

Hjärnans belöningscenter stimuleras av signalsubstansen dopamin. En hög dopaminnivå förstärker lyckokänslor och välbefinnande. Dopamin beskrivs ofta som kroppens naturliga berusningsmedel, och det är samma substans som frigörs när man är kär, får en kram, äter mat, har sex eller gör något annat njutbart.

Nikotin utnyttjar detta belöningssystem genom att öka dopaminnivåerna. Detta inpräntar ett minne om att rökning/snusning är något positivt som bör upprepas. 

Påverkar normal hjärnfunktion 

Nikotin förändrar hjärnans uppfattning av vad som är normalt. En person som är beroende av nikotin behöver ständigt tillföras det för att upprätthålla en normal hjärnfunktion. Efter ett tag kommer nikotintoleransen öka och nikotinnivåerna måste ökas för att upprätthålla en hög dopaminnivå.

För mycket nikotin

En person som inte snusar eller röker kan uppleva att kroppen reagerar starkt när nikotin frigörs. För mycket nikotin kan få den att må illa och känna sig yr. Man kan även uppleva hjärtklappningar, huvudvärk och kräkningar.

Det här händer när du inte får i dig nikotin

När du slutar röka eller snusa kan du uppleva flera liknande symtom som för den som får en nikotinchock. De kan inkludera:

  • Yrsel
  • Illamående
  • Rastlöshet 
  • Trötthet
  • Dåligt humör

De första tre dagarna är vanligtvis de värsta eftersom kroppen vill ha nikotin. Efter 2-4 veckor är abstinensen vanligen över. Om du känner att det är för svårt eller tar för lång tid finns det flera läkemedel som tagits fram för att lindra abstinenssymtomen.

Nikotin och graviditet

Om du blir gravid är det viktigt att du slutar röka eller snusa helt. Du bör även avstå från det så länge du ammar.

Nikotinet orsakar sammandragningar av blodkärlen i moderkakan och livmodern. Det är väldigt illa då fostret inte kommer få tillräckligt med näring och syre. Så länge barnet befinner sig i magen är det fullständigt beroende av kvaliteten på mammans blodkärl för att kunna utvecklas normalt. 

Således bör gravida kvinnor aldrig använda nikotinersättande produkter såsom plåster, tuggummi eller munsprayer då de innehåller nikotin. Det bästa rådet är att konsultera läkare om du är gravid och har svårt för att sluta röka eller snusa.

 

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Norges Casino

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar