Motverka vinterstelheten


Posted 5 months ago in More

Att känna sig lite stel efter en natts sömn eller om man suttit för länge förknippas av många med en allt framskridande ålder, och även om man visserligen blir lite stelare med åren så är det långt ifrån den enda orsaken. Stelhet kan bero på en mängd faktorer, till exempel hur mycket eller lite man tränar, hur aktiv eller stillasittande man är i sin vardag och hur varmt eller kallt det är ute.

Faktum är att just kyla är en av de främsta anledningarna till att man blir stel, och det är inte för inte att många upplever just vintern som den mest stelhetsframkallande årstiden, något som bland annat Health University of Utah behandlar i sin rapport. Det är aldrig kul att känna sig stel så därför bör man motverka det så gott det går.

 

Klä dig rätt

Det kan låta som en självklarhet men att klä sig varmt är ett av de grundläggande sätten att motverka stelhet på. När farmor eller mormor tjatade om att vantar, halsduk och mössa skulle på så visste hon vad hon pratade om! När en kropp utsätts för kyla så sänks blodcirkulationen, vilket gör att vävnader och muskler i de mest utsatta delarna, exempelvis händer och fötter får mindre blodtillförsel. Det är just därför som man kan uppleva att näsan och öronen domnar när det är kallt, eller att man inte kan öppna och sluta handen normalt.

Om du gillar att träna ute, till exempel att löpa, cyklar eller åka skidor, så är det viktigt att du klär dig efter årstid. På vintern kan man använda specialdesignade kläder och skor som håller kyla och blåst ute, samtidigt som de tillåter en viss ventilation. Lager på lager metoden är ett annat bra sätt att hålla sig varm på och kompressionsstrumpor håller också blodcirkulationen på topp under kalla vinterdagar.

 

Rör på dig

Eftersom kylan sänker blodcirkulationen så motverkar man detta bäst genom att röra extra mycket på sig. Några hundra steg i timmen under en stillasittande dag får fart på hjärtat och värmer leder och muskler skönt och motverkar stelhet i allmänhet.

 

Värmande mat och dryck

Det är alltid att äta bra och varierad kost, men om vintern kan man hjälpa kroppen att hålla värmen lite extra genom att välja rätter och drycker som ger en varm och härlig känsla. En rykande het kopp blåbärsdryck ger värme och antioxidanter, kamomillte verkar värmande och avslappnande och alla sorters soppor låter kroppen hållas varm långt efter måltiden. Till skillnad från vad många tror så har alkohol motsatt effekt även om man kan uppleva en initial känsla av värme när man dricker.

 

Massage

När man får massage så ökas blodcirkulationen och leder och muskler mjukas upp. Har du inte tid eller möjlighet att gå till en massör så kan du skaffa en egen roller, automatisk eller manuell, som hjälper dig att hålla kroppens många delar varma. FitnessFrank.com rekommenderar dessutom en massagepistol som blivit allt mer populärt på sistone.

 

Ta till lite extra värme

Är det riktigt kallt ute så kan man ta extra hjälp från små värmekällor i form av mini-värmeflaskor eller värmande kuddar som man kan bära i fickan, i vantarna eller stövlarna och på så sätt undvika den stelhet som kylan ger.

 

Casinotopp banner

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar