Gör miljön en tjänst – köp begagnat


Posted 2 months ago in More

Vi människor lever idag på mycket olika sätt vilket också påverkar vår livsstil. Gemensamt för många av oss är att vi använder elektronik som datorer, mobiltelefoner och dylikt i allt större utsträckning. Visst har elektroniken gett oss en viss frihet men det finns en mörk baksida med ny elektronik som få känner till. Innan vi kommer in på hur du kan göra för att agera miljövänligt i förhållande till elektronik, ska vi ta upp en väldigt viktig sak som alla bör känna till.

Du, precis som många andra, använder kanske elektronik dagligen både i skolan, på extrajobbet, i kontakt med myndigheter och så vidare. Det är mer en regel än ett undantag att man kommunicerar digitalt idag. Kommunikationen är snabb och det har gjort världen mer global sägs det. Något som sannolikt många, som vill kunna arbeta och röra på sig länder emellan, kan dra nytta av på olika sätt. Ny elektronik kan dock vara dålig för miljön, men genom att köpa använda produkter kan du handla miljövänligt, något som en del företag erbjuder, exempelvis Blue city.

Varför är det inte bra för miljön?

Det är sannolikt att det används en hel del metaller, när ny elektronik produceras, något som ofta kan vara dåligt för miljön. Särskilt för de djur som lever i närmiljön som ligger placerad nära de platser där metallerna utvinns, exempelvis floder, skogar eller berg. Det sägs vara ett stort problem runt om i världen, men det finns sätt att agera miljövänligt och det är genom att handla använd elektronik istället för att köpa nytt.

Även om klimatförändringarna mer är ett faktum än något annat så är inte alla övertygade om den omfattande kris som de kan medföra. Det är kanske dags att återgå till det gamla och glömma den slit och slängkulturen som har existerat i så många år och har en så förödande effekt på vår planet. Genom att titta några generationer bakåt i tiden kan man se en helt annat kultur, när det kommer till ägodelar.

Det fanns en tid då man hellre lappade strumporna, än köpte nya. Även andra saker lagades i större utsträckning än kastades bort och glömdes, på så vis skapades yrken och hela branscher som skomakeri och liknande. Det är lätt att vifta bort tanken på att lappa sina gamla favoritjeans eller köpa en begagnad dator, men vem vet, kanske är det gamla levnadssättet framtidens modell – i alla fall när det kommer till att handla miljövänligt.

 

Casinotopp banner

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar