Att återvända till coworking-platser efter en lång period av pandemi: Vad kan man förvänta sig av coworking i Stockholm


Posted 6 months ago in More

Covid-19-pandemin har haft en djupgående inverkan på den kommersiella fastighetsmarknaden, särskilt sektorn för coworking spaces. Under 2020 upplevde Stockholm en markant ökning av sin vakansgrad, från 3,5% till 4,5%. Denna ökning kan hänföras till att många företag drar ner på sin verksamhet eller flyttar till mindre kontorsutrymmen. Även på coworking space-marknaden ökade vakansgraden då vissa företag valde att avsluta sina medlemskap.

Trots detta visar den kommersiella fastighetsmarknaden nu tecken på återhämtning under 2023. Vakansgraden för kontorslokaler i Stockholm har sjunkit till 4% och en liknande nedgång förväntas för coworking spaces. Denna positiva trend kan tillskrivas flera faktorer, inklusive den gradvisa återgången till kontorsbaserat arbete, framväxten av hybrida arbetsmodeller och den robusta ekonomiska situationen.

Ett stort antal företag har anammat hybridmodellen, som innebär en kombination av kontorsarbete och distansarbete för sina anställda. Denna förändring har återupplivat intresset för coworking spaces, som erbjuder en flexibel och samarbetsinriktad miljö för distansarbetare och personer som behöver tillfällig tillgång till kontorsutrymme.

Den kommersiella fastighetsmarknaden, inklusive coworking space-sektorn, har klarat de utmaningar som Covid-19-pandemin har inneburit. Nu när vi går vidare är det viktigt att inse företagens och de anställdas föränderliga behov och anpassa sig därefter för att tillhandahålla innovativa och anpassningsbara lösningar för arbetsytor.

Om du funderar på att återvända till ett coworking i Stockholm är det här några saker du kan förvänta dig:

  • Fokus på säkerhet: Coworking spaces har implementerat ett antal säkerhetsåtgärder för att skydda sina medlemmar under pandemin. Det kan handla om saker som social distansering, maskkrav och ökad städning.
  • En hybrid arbetsstyrka: Du kommer sannolikt att hitta en blandning av distansarbetare och de som kommer till kontoret i ett coworking space. Detta kan vara ett bra sätt att nätverka och samarbeta med människor från olika bakgrunder.
  • En mängd olika bekvämligheter: Coworking-platser erbjuder ofta en mängd olika bekvämligheter, t.ex. höghastighets-WiFi, skrivare, mötesrum och kök. Detta kan spara tid och pengar eftersom du inte behöver hyra eller köpa dessa saker själv.
  • En känsla av gemenskap: Coworking-platser kan erbjuda en känsla av gemenskap, vilket kan vara bra för att nätverka och samarbeta med andra yrkesverksamma. Detta kan vara särskilt viktigt om du är ny i området eller om du arbetar på distans.

Om du letar efter ett flexibelt och samarbetsinriktat arbetsutrymme i Stockholm är det MatchOffice du ska vända dig till. Med rätt säkerhetsåtgärder på plats kan du njuta av alla fördelar med coworking utan att oroa dig för din hälsa eller säkerhet.

Covid-19-pandemin innebar utmaningar för coworking-branschen, och många ifrågasatte säkerheten i delade utrymmen. Men i takt med att världen anpassar sig till de nya förhållandena gör även coworkingbranschen det. Förbättrade säkerhetsprotokoll, hybridmodeller för medlemskap och ökad efterfrågan på flexibla arbetsytor utanför stadskärnorna är framväxande trender.

I framtiden kan vi också få se coworking spaces blandas med andra branscher. Föreställ dig coworking-ytor i detaljhandelscentrum, bostadsområden eller till och med hotell. Integrationen av arbete, liv och fritid är ett koncept som blir allt viktigare.

Eftersom hållbarhet blir en allt viktigare fråga kan nästa generations coworking spaces prioritera gröna och miljövänliga metoder, från de byggnadsmaterial som används till den dagliga verksamheten. Sveriges närmaste granne, Norge, har några bra exempel i sina coworking i Oslo.

Här är några rekommendationer för potentiella hyresgäster när de återvänder till coworking spaces i Stockholm:

  • Gör din research: Innan du skriver på ett hyresavtal, se till att göra din research och jämföra olika coworking-ytor. Detta kommer att hjälpa dig att hitta det utrymme som bäst uppfyller dina behov.
  • Var flexibel: Den kommersiella fastighetsmarknaden återhämtar sig fortfarande, så var beredd på att vara flexibel med dina villkor. Det kan innebära att du tecknar ett kortare hyresavtal eller är villig att betala en högre hyra.
  • Överväg en hybridmodell: Om du inte är säker på om du vill återvända till kontoret på heltid kan du överväga en hybridmodell. Det ger dig flexibiliteten att arbeta hemifrån vissa dagar och från kontoret andra dagar.

Sammantaget återhämtar sig coworking space-marknaden i Stockholm och förväntas fortsätta växa under de kommande åren. Om du letar efter en flexibel och samarbetsinriktad arbetsplats är ett coworking space ett bra alternativ.

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Norges Casino

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar