Vad innebär ett förstahandskontrakt?


Posted December 16, 2020 in More

Ett förstahandskontrakt är att du hyr din lägenhet eller bostad direkt av ägaren till fastigheten. Det kan vara ett bostadsbolag till exempel. Det skiljer sig mot andrahandsuthyrning som ofta innebär att du hyr av en privatperson, som i sin tur har ett förstahandskontrakt. Idag är det inte alltid det lättaste att få ett förstahandskontrakt, i alla fall i Sveriges största städer. Boverket gjorde en undersökning för att par år sedan som visade att det var 255 av landets 290 kommuner som hade brist på bostäder. Om du ska hyra bostad i Stockholm så kan det vara en kötid på flera år för att få ett förstahandskontrakt.

Hyra lägenhet i första hand

Du bör alltid sträva att få ett förstahandskontrakt då du ska hyra bostad i Stockholm. Det eftersom det ger dig en större trygghet. Det är då oftast så att det är tillsvidareuthyrning som gäller samt att du även har ett så kallat besittningsskydd. Det innebär att du som hyresgäst har rätt att bo kvar och då avtalet förlängt även om hyresvärden skulle vilja avsluta det. En hyresvärd kan alltså inte utan säga upp ditt kontrakt hur som helst. Det som krävs är i så fall att du har brutit mot de regler som står i ditt förstahandskontrakt, som att låta bli att betala hyran upprepade gånger. Besittningsskyddet är mycket svagare för personer som hyr i andra hand eller är inneboende.

Hur får man ett förstahandskontrakt?

För att förbättra dina chanser till att få ett förstahandskontrakt, se till att du ställer dig bostadskö så snart du kan. Se även till att vara aktiv i dit sökande efter lägenheter samt göra intresseanmälan på flera stycken. Det kan även löna sig att kolla hos privata hyresvärdar eller höra med vänner och bekanta om de vet nåt om nån som hyr ut. Kolla även annonser på sociala medier och på nätet.

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar