Så investerar stockholmarna!


Posted 4 months ago in More

Många i Sverige har utforskat fördelarna med att investera i aktier. Med det sagt betyder det inte att alla svenskar väljer att investera likadant. Inte heller alla stockholmare. Därför tänkte vi ge en inblick i hur stockholmare investerar, vilka typer av aktier som är mest populära och hur många som egentligen investerat i utdelningsaktier.

 

Utdelningsaktier – vad är det?

Först och främst, vad innebär utdelningsaktier? Att köpa aktier med utdelning innebär att köpa aktier i ett bolag som väljer att betala ut delar av sin vinst istället för att återinvestera den i bolaget. Utdelningen sker oftast i kontanter eller andra tillgångar som aktiebolaget har och som de sedan ger till sina aktieägare. När du är aktieägare är du delägare i det bolag du investerat i och kommer därför att ha rätt till vinster som det bolaget gör. Däremot så är det inte alla bolag som alltid gör vinst och inte heller som delar ut den. För att kunna ge löpande utdelning krävs det att bolaget ska gå med vinst.

Så, vad har detta med stockholmare att göra? Är de brydda om utdelningsaktier? Svaret är ja. Det är endast 22% av stockholmare som har en aktieportfölj som är helt utan utdelning. Vilket betyder att hela 78% av stockholmare har investerat i utdelningsaktier.

Är du nyfiken på mer information om utdelningsaktier? Klicka här för att läsa mer

 

Hur fördelar stockholmare sina risker?

När du investerar i aktier är det rekommenderat att du investerar i olika typer av aktier. Varför, kanske du undrar? Jo, det handlar om att sprida sina risker. Genom att investera i olika aktier, i olika bolag, i olika branscher minimerar du risken för att förlora dina pengar om något skulle hända. Lägger du alla ägg i en korg riskerar du att maximera din förlust istället för att minimera den som en bred aktieportfölj innebär. Hur ser det då ut för stockholmare? 23,3% av stockholmare har investerat i endast en aktie. Vilket betyder att 76,7% har spridit sina risker.

 

Vilken typ av bolag investerar stockholmarna i?

Det kan även vara en idé när du ska investera att fundera på vilken typ av bolag du vill satsa på. Alltså, vill du vara med och stötta mindre bolag som du tror på eller vill du köpa in dig i storbolag som kanske är lite mer trygga? Stockholmarna verkar vara rungande överens om att det är storbolag som gäller. Hela 25% av stockholmare investerar sina pengar i bolag som omsätter mer än 100 miljarder kronor. Det blir även tydligt när man tittar på vilka bolagsnamn som är populärast i stockholmarnas aktieportföljer. Där hittar vi namn som H&M, Investor, Swedbank, Kinnevik, Nordea, Millicom, Ericsson, Latour, SEB, Telia och Axfood.

 

Casinotopp banner

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar