Hur meme-aktiehandelsfrenesi påverkade AMC- och Gamestop-aktier


Posted March 3, 2022 in More

Över ett år har gått sedan världen bevittnade GameStop-kraftmätningen 2021, en händelse som fullständigt skakade de finansiella marknaderna. Meme-aktiehandelsfrenesier är ett nytt koncept, men som en aktiehandlare måste du bli medveten om dem ganska snabbt, eftersom de helt kan förändra marknadslandskapet. 

För det första kanske du undrar – vad är en meme-aktie? Detta begrepp hänvisar till ett företags aktier som har lockat till sig ett stort antal följare, sporrade av en trend på sociala medier. När det gäller AMC och Gamestop vände sig handlare till Reddit, Twitter och Facebook där det fanns enorma trådar och konversationer som uppmuntrade människor att investera i aktierna. 

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på hur Gamestop- och AMC-aktier blev världens mest ikoniska meme-aktier, som tillfälligt slog aktiemarknaden. 

GameStop Corp. (GME) 

GameStop hade framgång som världens första meme-aktie i augusti 2020, när Ryan Cohen, en aktivistinvesterare dök upp på Reddit, och uppmuntrade individer att köpa aktier i videospelsåterförsäljaren GameStop Corp. Detta ledde till ett inflöde av videor och inlägg som publicerades av andra inflytelserika aktiehandlare på sociala medier, som Roaring Kitty (Keith Gill) som berättade för följare att aktien kunde stiga från $5 till $50 per aktie. Dessa inlägg på sociala medier förklarade varför investerare bör titta på dessa aktier för att öppna korta positioner på marknaden eftersom de kan generera enorma vinster. Som ett resultat av denna aktieuppståndelse i sociala medier, låg GameStop-aktien på ett värde på cirka 20 $ i slutet av 2020, nästan fyra gånger värdet innan influencerns inlägg på sociala medier. 

2021 fick aktien ett utbrott, eftersom många tog sig till handelsplattformar för att öppna korta positioner, uppmuntrade av uppmaningar från sociala medier. Panikköp från amatörinvesterare fick aktiens priser att stiga med 700 % på en vecka, och det var bara en tidsfråga innan handelsplattformarna Robinhood och Interactive Brokers var tvungna att sätta begränsningar på GameStop-aktier för att begränsa skadan som handelsaktivitet skulle kunna ha på aktiemarknaden. Efter de införda gränserna föll GameStops aktier med 55 %. 

Detta meme-aktiehandelsfenomen var det första i sitt slag och var en inblick i det inflytande som sociala medier kan ha på finansmarknaderna. 

AMC Entertainment Holdings INC. (AMC)

AMC Entertainment, en amerikansk biografkedja, är ännu en aktie som var tvungen att rida på en våg av kraftig handelsturbulens, orsakad av trender i sociala medier. Intresset för företaget ökade när Reddit-medlemmar försökte återskapa GameStop-frenesin som ägde rum i början av 2021. AMC blev snabbt en meme-aktie och efter en investeringsökning steg aktien med över 250 %. På höjden av frenesin, bevittnade marknaden mer än 500 miljoner affärer med aktien på bara en timme. 

Många amatörinvesterare kunde generera några livsförändrande vinster från aktiens oöverträffade värdeökning. Efter den historiska topp som aktien upplevde i juni och augusti 2021, föll aktierna med mer än 50 %. Men i skrivande stund har aktien svalnat och börjat notera stadigare prisnivåer på marknaden. Du kan spekulera och handla AMC-aktier med Skilling, till exempel, tillsammans med andra meme-aktier, för att hålla dig uppdaterad med trenderna och den senaste utvecklingen. 

 

Aktiemarknaden är starkt påverkad av externa faktorer, men världen var inte beredd på den inverkan som amatörinvesteraren kunde ha på marknadslandskapet. Rallyt av sociala medier-inspirerade handlare orsakade en våg av volatilitet som inte hade bevittnats tidigare, vilket bevisar hur mottaglig marknaden är för investerares sentiment och affärer framkallade av känslor. Som aktiehandlare måste du vara vaksam, hålla koll på nyhetsmeddelanden som kan påverka din position och använda grundläggande och teknisk analys för att informera dina framtida beslut. 

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar