Hela världen är en scen!


Posted December 23, 2020 in Arts

Populariteten av teaterföreställningar och konserter har varit obruten sedan urminnes tider. En teater- eller konsertupplevelse stängs av, jublar eller får dig att tänka. Det spelar dock ingen roll hur musiken eller prosa-uppförandet låter. Utmärkta sångare, musiker eller skådespelare kan bara släppa loss sina talanger om de gör sina röster hörda vackert och tydligt.

Tidsresa

Till och med de antika grekerna uppskattade konst, musik och skådespel. Synlighet och hörbarhet var viktiga aspekter i utformningen av grekiska teatrar. Kvinnliga roller spelades också av manliga skådespelare, med masker som tydligt kunde ses av åskådare från ett större avstånd. Eftersom dessa teatrar vanligtvis hade ett ganska stort golvyta, designades och konstruerades scenerna och auditoriet så att även publiken som satt längre kunde höra musiken tydligt eller skådespelarnas tal i prosabitarna. Akustiken i uteserveringarna förbättrades också av byggnaderna. Stegarnas gångvägar var gjorda av trä. Skogen har mycket god ljudabsorption och ljudfördelningsegenskaper. Stigande sätesrader bidrog också till utmärkt surroundljud. Akustiken i antika grekiska teatrar är fortfarande perfekt idag. Det bästa exemplet på detta är Epidaurus teater, som kunde rymma 8 000 åskådare och inget ljudsystem användes, men ändå skapades ett felfritt, jämnt ljud.

Shakespeare Theatre

År 1599 byggdes Globe Theatre, även känd som Shakespeare Theatre, i London. Den cirkulära byggnaden är gjord av trä, framförallt framfördes drama här.

Mötet med den bohemiska teatervärlden med exakta matematiska beräkningar

Vid design och konstruktion av moderna teatrar fokuserar de ofta bara på spektakelvärlden. Men allt detta är inte tillräckligt för att göra publiken riktigt trevliga och underhållande föreställningar eller konserter. Till och med de längst sittande åskådarna behöver höra ljudet från bandet eller skådespelarna väl, så akustisk hantering av teatrar är också viktigt. Användningen av material, användningen av ljudabsorberande och spridande paneler och beaktandet av rätt former och storlekar kan få den visuella och akustiska upplevelsen i linje, så att publiken kan lämna nöjda och i gott humör i slutet av föreställningarna. Med hjälp av exakta matematiska beräkningar och mätningar kan förutsättningarna för perfekt surroundljud skapas redan under byggandet av byggnader, men även i fall av efterföljande akustiska reparationer kan matematisk noggrannhet ge den perfekta lösningen.

De 6 bästa konsertsalarna i världen

Det öppnade 1891 i Carnegie Hall i New York City, även känt som Church of Classical Music.

År 1871 öppnade drottning Victoria Royal Albert Hall i London, byggd efter modellen av grekiska teatrar.

1973 invigde drottning Elizabeth II operahuset, som hade blivit en symbol för Sydney.

-Under 2002 öppnade den 12 000 kvadratmeter stora Helix i Dublin.

-Berlinfilharmonien byggdes 1963.

-Under 2017 slutfördes byggnaden av Elba Philharmonic med världens mest perfekta akustik i Hamburg.

Béla Bartók National Concert Hall, en av de mest utmärkta akustiska konsertsalarna i Europa, ligger i konstpalatset i Ungern.

Teater och musik

Kvaliteten på musik och prosa framträdanden beror på akustiska faktorer. Förr i tiden anpassades musik till arenor. I det öppna utrymmet var till exempel högre volym, högre instrument, enklare musik typiska, i slutna utrymmen användes mer komplexa musikstrukturer och tystare prestationsmetoder.

Den övergripande bilden av teaterföreställningar kommer endast att vara fullständig om förutom den noggranna sammansättningen av landskapet och de underbara prestationerna för artisterna, också surroundljudet i rummet är optimalt.

Vissa akustiska element är väsentliga för detta ljud: Ljudabsorbenter

SEARCH

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Norges Casino

NEWSLETTER

The key to the city. Straight to your inbox. Sign up for our newsletter.

Skip to toolbar